Årets pelargon 2014

Årets pelargon 2014 tillkännagivits på Nordiska trädgårdar idag. Den heter Katy 13 och är en sort ur Selectas Moonlight-serie.

Arets pelargon 2014 Katy 13 Årets pelargon 2014

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Juryns motivering

Här är Pelargonen, som charmar oss med både sin enkelhet, lyskraft och sin briljans.

Växten är kompakt och bladverket utstrålar växtkraft. Lysande granna, tvåfärgade blommor väcker uppmärksamhet och sticker ut från mängden. Att sorten dessutom sätter otaliga knoppar och blommar ofattbart rikt och länge gör ‘Katy 13′ till vårt pelargonval 2014.

’Katy 13’ har fått utmärkelsen tack vare blommornas charmiga utseende i kombination med ett fint växtsätt. Blommorna är tjusigt tvåfärgade: de är djupt cerisrosa med en ljusare rosa ytterkant och mitt. Alla sorter som ingår i Moonlight-serien är mörkbladiga och så även ’Katy 13’, som har ett mörkgrönt bladverk med en ton av purpur, vilket ytterligare framhäver blommornas skönhet.Växtsättet är kompakt och knubbigt och i övrigt likt en traditionell pelargon: upprätt, buskigt och väl förgrenat.Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här:-’Katy 13’ är en stilfull och vacker sort av pelargon som utmanar till nya användningsområden. Sorten är en fullvärdig inredningväxt som passar både i det moderna och i det klassiska hemmet. Det spelar ingen roll om du är inbiten pelargonfantast eller bara intresserad av trendig heminredning, ’Katy 13 ’ är rätt för alla.Sorten är ny på marknaden och kommer från förädlaren Selecta. Den är en vidareförädling av sorten ’Katy’ som har liknande färger, men inte samma växtsätt.

Med i juryn för Årets Pelargon sitter Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 50 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Björn Höjrup från Sweed, företrädare för förädlarledet och Markus Svensson, Barkarö Trädgård, representant för den svenska odlarkåren PRYSEK.
Lite tråkigt är det att det inte finns representanter från någon av våra väldigt aktiva pelargonföreningar i juryn.

För något år sedan var Årets pelargon, tulpanpelargon (finns runt 10 olika!), något år tidigare var det stjärnpelargon som ju finns i tusentals varianter och sedan pelargoner med dekorativa blad, vilket är otroligt ospecifikt och jag tror många pelargonälskare blev ganska förvirrade eftersom det finns tusentals olika sorters brokbladiga pelargoner. Sorten som då visades upp tror jag var Mrs Pollock eller någon liknande röd med trefärgade blad.
Då är ju mycket bättre att som i år och de senaste åren utse en specifik sort.

OBS! Notera att denna sort är licensskyddad och därför inte får sticklingsförökas kommersiellt utan tillstånd.

Kommentera