Säsong för sticklingar

Det är säkert många som redan satt igång att sätta sticklingar från favoritpelargonerna.
Visst kan man ta sticklingar året om bara man har fina moderplantor och tillgång till bra växtbelysning, men även om man har det är våren ju lite speciell ändå när ljuset börjar återkomma.

Här är en bild på hur det såg ut hemma hos mig för några år sedan då jag odlade på hyllor i källaren. Hyllorna var av den typ man kan justera upp och ner genom att sätta in konsoler i en skena på väggen vilket var väldigt praktiskt.

pelargonsticklingar med undervarme Säsong för sticklingar
Ovanför varje hylla satt lysrörsarmaturer som var kopplade till en timer för att lysa mellan 10-14 timmar per dygn beroende av säsong.
På bilden ser man att jag använt mig av en undervärmematta med termostat. Normalt brukar jag inte göra det, men om jag rotar sticklingar där det är lite svalt gör detta underverk.

rotning i root riot rotningskub 300x247 Säsong för sticklingarNågot annat jag verkligen kan rekommendera om man vill ta sticklingar av sorter som är lite svårrotade, eller om man har väldigt små sticklingar så är det rotningskuberna Root Riot. De kommer ursprungligen från England och jag har använt dem i lite över tio år nu så jag har hunnit testa dem på alla möjliga (och omöjliga sätt)
Jag använder dem främst till sorter som är lite svårrotade, ovanliga sorter jag absolut vill lyckas med och små sticklingar. För detta är de helt oöverträffade.

Bilden här ovanför visar hur fina rötter som den ibland lite tjuriga P. acetosum variegatum bildat i Root Riot.

Ibland använder jag dem också för pelargonsticklingar som normalt rotar sig ganska enkelt, men då mest för att det är så väldigt praktiskt att slippa hålla på med jord och för att det ofta går väldigt fort att få rötter när man sätter dem i Root Riot. Den snabbaaste rotningen jag varit med om var när rötter tittade ut ur kuben redan efter sju dagar, men oftast brukar det ta från 9-10 dagar till dryga två veckor.

Här en bild på en väldigt liten stickling. Det är en formosumhybrid som jag lyckades rädda från vissnesjuka genom att ta en yttepyttestickling längst upp på plantan innan jag slängde den.
pelargonstickling rotad i root riot 300x280 Säsong för sticklingar stickling rotad i root riot 223x300 Säsong för sticklingar

Sticklingen hade två små blad. Jag drog bort det nedersta och satte den i en rotningkub. Bilden visar den första lilla rottråden som hittade ut ur kuben efter ungefär två veckor. Tack vare detta lyckades jag rädda sticklingen och fick ha kvar en av mina favoritsorter. Att sätta motsvarande stickling i jord eller torvbrikett tror jag aldrig hade fungerat.

För den som undrar är Root Riot en så kallad rotningskub. Den kan man använda för att rota allt sorters sticklingar som inte är helförvedade. Dem rotar man bättre i jord. Jag har stuckit nerium, hibiskus, oliver och en massa olika sorter växter i dem, även en del perenner med lyckat resultat.

pelargonsticklingar i root riot Säsong för sticklingarKuberna består av finfördelad jord som sammanfogats med ett växtbaserat lim. Konsistensen är lite som skumgummi och vitsen med det är att de är så porösa i strukturen så att syre lätt kan komma in till rotningsområdet. Det är en stor fördel vid rotbildningen.
Kuberna är fuktiga redan från början och det beror på att de är indränkta i en lösning med vitaminer, mineraler och trichoderma. Trichoderma är en ‘snäll’ svamp som oskadliggör olika svampar som kan orsaka mögelangrepp på sticklingen. Dessutom har det en rotningsbefrämjande effekt. Vitaminerna och mineralerna bidrar till att sticklingen håller sig frisk och spänstig.
Det finns kopior som liknar denna kub men originalet som fungerar fantastiskt bra heter Root Riot.

miniatyrsticklingar i root riot Säsong för sticklingar

OBS! OBS! OBS! Återigen läser jag i tidningar och på nätet att man sätter plastpåse över pelargonsticklingar. Gör INTE det! Pelargoner tillhör några av få växter som man absolut inte ska ha i miniväxthus av något slag, då riskerar man att sticklingen ruttnar.

Vill du läsa mer om Root Riot så hittar du dem på Wexthusets hemsida

Kommentera